Hurda Nedir?



By
editor
21 Şubat 22
0
comment
Hurda Nedir?

Hurda Nedir? ile alakalı içeriğimize hoş geldiniz. Hurda, ayrıca hurda demir veya hurda metal, ikincil hammadde görevi gören metalik bir malzemedir. Metal içeren ürünler hurdaya ayrıldığında ortaya çıkar, örn. B. Enkaz halindeki arabaların ve diğer araçların faydalı ömürleri sona erdiğinde (eski hurda). Hurda ayrıca metal işleme endüstrisinde de üretilir, örneğin tornalama ve frezelemeden kaynaklanan talaşlar veya zımbalamadan kaynaklanan hurda artıkları (yeni hurda). Üretim artıklarının (dairesel hurda) ve çelik veya dökme demirden yapılmış artık kullanılamaz veya kullanılamaz öğelerin – hurda olarak adlandırılan – toplanması ve işlenmesi, çelik fabrikalarına ve dökümhanelere doğrudan kullanım için bir hammadde sağlamak için gerçekleştirilir. Çelik endüstrisinde ve dökümhanede dünya çapında yıllık hurda demir tüketimi (2016 itibariyle) 650 milyon ton civarındadır.

Tüm metaller için kanıtlanmış ayrıştırma ve geri dönüşüm süreçleri olduğundan ve bunlar yeni üretime kıyasla önemli ölçüde enerji tasarrufu sağladığından, hurda metallerin ayrı olarak toplanması sürdürülebilir geri dönüşüm yönetimine önemli bir katkıdır. Evde biriken hurda metalin geri dönüşüm oranı %60’ın üzerindedir.

Alüminyum veya boş kutular gibi hafif metaller, hafif ambalajların ayrı olarak toplanan kısmı kullanılarak kaydedilebilir. Hacimli metal atıklar için çoğu şehir ve ilçede hurda metal toplama hizmeti sunulur veya geri dönüşüm merkezine götürülmesi önerilir. Daha büyük miktarlar ortaya çıkarsa, hurda metal piyasasında veya hurda satıcılarından – metale ve günlük fiyata bağlı olarak ton başına birkaç bin Euro’ya kadar – saygın fiyatlar alınabilir.

Hurda Nedir?

Hurda Nedir ve Hurda Türleri

Farklı hurda türleri arasında bir ayrım yapılır. Çeşitlilik kriterleri, hurdanın daha sonra kullanılmasına yöneliktir. Farklı çeşitler genellikle farklı özellikler gösterir

  • Hurdanın ayrı parçalarının boyutu: Genel hurda türünde 3 z. B. bireysel parçalar 150 cm × 50 cm × 50 cm boyutlarını aşmamalı ve malzeme kalınlığı en az 6 mm olmalıdır;
  • Hurdanın çıkarıldığı hammaddeler, ör. B. Sac hurdası, taşıyıcı hurdası, bakır hurdası;
  • Kimyasal özellikler ve sözde eklerin derecesi/miktarı, hurdada örneğin toprak, plastik ve ambalaj gibi yabancı madde veya çöp olup olmadığı veya hurdanın tek bir malzemeden oluşup oluşmadığı, örn. B. Yalıtım malzemesi olan bakır borular veya bakır borular veya farklı metallerin karışımı olup olmadığı.

Yukarıda belirtilen üç nokta, belirli bir hurda türü ve dolayısıyla hem parasal değeri hem de geri dönüşüm potansiyeli ile sonuçlanmaktadır. Bir ton hurdanın parasal değeri, türüne ve kalitesine bağlı olarak birkaç avrodan 5 haneye kadar değişebilir.

Hurda, muhtemelen insanlık tarihindeki en eski geri dönüşüm örneğidir. Teorik olarak metal, önemli kayıplar olmaksızın herhangi bir sayıda eritilebilir ve yeniden işlenebilir. Aslında, gerçek geri dönüşümün birkaç örneğinden biridir. Burada bir hammaddeden aynı kalitede yeni bir ürün oluşturulur. Günümüzün sözde geri dönüşüm süreçlerinin çoğu aslında geri dönüşümdür, yani. H. yüksek kaliteli bir hammadde, daha düşük kaliteli yeni bir ürün haline gelir. Beton ezildiğinde kırma taş, renkli plastik siyah plastik, ambalaj ise yandığında enerji ve ısı olur. Hurda geri dönüşümünde, diğer malzemelerin geri dönüşümünde daha önce elde edilmemiş bir sıralama derinliği, kalite güvencesi ve verimlilik elde edilir.

Bu terim, konuşma dilindeki anlamıyla, başlangıçta pratik değeri çok yüksek olarak kabul edilen yararsız şeyleri tanımlamak için de kullanılır.

Karışık hurda nedir?

Karışık hurda, farklı malzeme kalınlıklarındaki demir atıklarının bir kısmıdır. Oluşum: Örneğin: demir çubuklar ve levhalar.

Kupol Hurda Nedir?

Kupol hurdası; kiriş, profil, ağır levha, traversler, kalın duvarlı boru bölümlerinden, demir dışı metallerden arındırılmış, >6 mm et kalınlığında ve boyut, dökme ağırlık ve kimyasal bileşime göre işlenir.

Hurdadan ne yapılır?

Kâğıt ve karton veya atık cam dâhil olmak üzere diğer birçok malzeme gibi, hurda metal de geri dönüştürülebilir ve yeni ürünlere dönüştürülebilir. Hurda metalin geri dönüştürülmesi, değerli ve giderek daha az bulunan hammaddelerin kullanımından tasarruf sağlar ve toplam enerji tüketimini düşürür.

Kaynak:

http://www.umweltdatenbank.de/lexikon/altmetall.htm

http://www.altmetall.net/