Hurda Çeşitleri Nelerdir?



By
editor
17 Şubat 22
0
comment
Hurda Çeşitleri Nelerdir

Hurda Çeşitleri Nelerdir ile alakalı içeriğimize hoş geldiniz. Hurda çeşitleri şu kategorilere ayrılabilir: karışık hurda, elektronik hurda, çelik hurda, metal hurda. Kablo hurdası veya araba hurdası gibi alt kategorileri de vardır.

Hurda Çeşitleri Nelerdir

1. Karışık Hurda

Karışık hurda, diğer maddelerle karıştırılan atıkları tanımlar.

Bu atık ancak zahmetli doğrama ve tasnif işlemlerinden sonra işlenebildiğinden, karışık atıkların fiyatı da çok düşüktür. Her hurda satıcısı, neyin hala karışık hurda olarak kabul edildiğine dair kendi görüşüne sahiptir. Sadece karıştırılan atıkların %10’a kadar yabancı madde içerebileceği ve herhangi bir zararlı madde içermediği ifade edilebilir.

Araba Hurdası

Araba hurdası, bir noktada bir araca ait olan hurda için kullanılan terimdir. Eski araba hoparlörleri, araba koltukları, hava yastıkları bu tür hurdalara örnektir. Bazı otomobil parçaları kullanılmış ürün olarak yeniden satılabilir ve bu nedenle popüler hurdalardır.

Araba hurdasının bir kısmı örneğin katalitik konvertör hurdasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu, arabadaki katalitik konvertörlerden oluşur. Burada platin, paladyum veya rodyum gibi pahalı hammaddeler kullanılmaktadır. Bu yüzden bu hurda oldukça değerlidir.

Oto tamir atölyeleri, araba sıyırıcılar, endüstriyel şirketler bu değerli metalleri içeren araba katalizörlerini toplar. Daha sonra bu tür hurdaları, özel bir şeyi geri dönüştürebilen profesyonel bir atık imha şirketine verirler.

Hurda Çeşitleri Nelerdir

2. Elektronik Hurda

Elektronik hurda kategorisi, elektriğin akmasına ve belirli bir işlevi yerine getirmesine izin veren cihazları içerir. Elektriğin prizden mi yoksa pilden mi geldiği önemli değil. Çamaşır makinesi ve diğer beyaz eşyalar gibi “beyaz eşyalar” elektronik atık kategorisine girer.

Elektronik atık, ağır metaller ve diğer kirleticiler içerebilir ve bu nedenle ayrı olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle bir hurdalık, tehlikeli maddelerin uygun şekilde işlenmesi için sertifikaya ihtiyaç duyar.

Elektronik hurda, değerli endüstriyel metaller, altın ve gümüş gibi değerli metaller ve ayrıca yüksek teknolojili nadir toprak metalleri içerir, bu nedenle bu tür atıkların kilogram hurda başına fiyatı çok yüksektir. Özellikle Çin Halk Cumhuriyeti tarafından nadir toprak elementlerine uygulanan ihracat kısıtlamaları nedeniyle geri dönüştürülmüş nadir toprak elementlerine olan talep artmaktadır.

Prensip olarak bir üretici, eski elektrikli cihazları ücretsiz olarak kabul etmek ve uygun şekilde imha etmekle yükümlüdür.

Kablo Hurdası

Kablo hurdası son derece popüler, değerli ve pahalı bir hurdadır. Bu hurda, esas olarak yeni evler inşa ederken ve yollar inşa ederken üretilir.

Bu hurdanın saflık derecesi, çevreleyen kauçuk izolasyon dışında genellikle çok yüksektir. Alüminyum veya bakırdan yapılmış güç kabloları burada büyük talep görüyor. Özellikle yüksek kaliteli gümüş kablolar daha nadirdir, ancak hepsinden daha değerlidir.

3. Çelik Hurda

Kesme Hurdası

Kesme hurdası esas olarak eski petrol tanklarının, endüstriyel ve ısıtma sistemlerinin, çelik yapıların ve araba gövdelerinin sökülmesinden elde edilir. Parçaların boyutuna bağlı olarak hafif kesme hurdası ile ağır kesme hurdası arasında fark vardır.

Kesme atığının adı, onu parçalamak için kullanılan aletten gelmektedir ve bu işlem adımı büyük hidrolik makaslar yardımıyla gerçekleştirilir. Kesilen parçalar sonraki işlemde parçalanır ve demirli metal manyetik olmayan metalden bir mıknatıs ile ayrılır.

Brülör Hurdası

Brülör hurdası, 150 x 50 x 50 cm’den büyük ve 6 mm’den daha kalın olan tüm çelik parçalardan oluşan 3. sınıf çelik hurda olarak da bilinir.

Bu büyük hurda çelik bir brülörde ezilir ve daha sonra eritme fırınına gönderilir. Brülörden çıkan atıkların birikme ve tehlikeli maddelerden arındırılmış olması da çok önemlidir. Çünkü brülörde ezildiklerinde zararlı emisyonlara neden olurlar. Bu nedenle brülör atığı alaşımlar, yağ ve yağlayıcılar, plastikler, ahşap ve diğer kimyasal sıvılardan arındırılmış olmalıdır.

4. Metal Hurda

Hurda türü: Hurda metal, bakır, çinko, kalay, alüminyum, pirinç ve kurşun gibi bir veya daha fazla demir dışı metal içerir.

Geri dönüştürülmüş malzemelerin üretiminde düşük enerji tüketimi nedeniyle, hurda metalin geri kazanım oranı %60 civarında çok yüksektir. Her metalin kendi işleme süreci olduğundan, hurda metalin plastik veya ahşap gibi kirletici maddelerden mümkün olduğunca arındırılmış olması gerekir.

Hurda satıcıları ve toplayıcıları için hurda metal karlıdır çünkü burada ödenen kilogramlar çok pahalıdır ve küçük bir ağırlık çok para getirebilir.

Kurşun Hurdası

Çoğu kurşun hurda, arabalar için marş aküleridir. Ucuzdurlar ve uzun raf ömrüne sahiptirler. Bununla birlikte, yüksek kurşun yoğunluğu nedeniyle nispeten ağırdır. Ancak forkliftler bu özelliği iyi kullanabilir. Bunlar kurşunu karşı ağırlık olarak kullanır.

Kurşun sağlığa zararlı olabilecek ağır bir metaldir. Bu nedenle, kullanırken dikkatli olunması gerekir. Kurşun hurda ile çalışmak en iyi eldivenlerle yapılır. Daha sonra daha azı vücuda girer ve birikir. Kurşun hurdası ile daha uzun süre çalışırken, FFP2 solunum maskesi takmak mantıklıdır.

Çinko Hurdası

Çinko ağırlıklı olarak otomotiv ve inşaat sektörlerinde malzeme olarak kullanılmaktadır. Çinko aynı zamanda günlük hayatımızın birçok yerinde, örneğin fermuarlarda, düğmelerde, pencere kollarında veya menteşelerde bulunabilir. Çinko, örneğin ekranlarda, fişlerde veya uzaktan kumandalarda elektromanyetik radyasyonu engellemek için plastikle birlikte kullanılabilir.

Alüminyum Hurdası

Alüminyum ve alüminyum alaşımlarından kaynaklanan atıklara alüminyum hurda denir. Alüminyum, yerkabuğunda en bol bulunan metaldir ve esas olarak bağ şeklindedir.

Birincil alüminyumun çoğu boksitten gelir ve boksit madenciliği genellikle çevreye zarar verir. Alüminyumun geri dönüştürülmesi daha iyi bir çevresel dengeye sahiptir.

Pirinç (Sarı) Hurdası

Pirinç, endüstride modern bir malzeme olarak talep görmektedir. İdeal bir ısı iletkenidir ve korozyona karşı çok dayanıklıdır. Pirinç çok asil göründüğü için kapı kolu, aksesuar, ışık, takı, sanat eseri, aksesuar ve menteşe yapımında kullanabilirsiniz.

Özellikleri nedeniyle mekanik ve tesis mühendisliğinde rulmanlarda, valflerde, halkalarda, borularda, türbinlerde ve kanatlı çarklarda da kullanılmaktadır. Motorlu araçlarda mükemmel ısı iletkenliği nedeniyle radyatörlerde ve ısı eşanjörlerinde oluşur.

Elektronik ürünlerde konnektörler, kontaklar ve bağlantılar için kullanılır. Günlük yaşamda, pirinç, örneğin ince bir krom tabakasının altında, genellikle hemen tanınmaz.

Bakır Hurdası

Son yıllarda hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle bakır hurdası hiç olmadığı kadar popüler. Cevherden elde edilen ham bakır ile geri dönüştürülmüş bakır arasında kalite farkı olmadığı için bakır işleme karlı bir iştir. Bakır hurdalarının çoğu kablo hurdası şeklindedir, ancak bakır boru parçaları, eski oluklar ve hatta bakır tabaklar da bulunabilir. İçeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Konu ile alakalı daha fazla içeriğe ulaşmak için Google baz alarak arama sağlayabilirsiniz.