Elektronik hurdalar, bilgisayar teknolojilerinin artması neticesinde eşit oranda değerini arttırmış olur. Bilgisayar ve teknolojinin kısa süreçler içerisindeki hızlı gelişimleri, yeni çıkan ürünü bile kısa sürede eski olarak anılmasına sebep oluyor.
Bu da bugün ortaya çıkan bir ürünün bile yakın zamanlarda modası geçmiş bir teknoloji haline getirmesine sebep oluyor. Bunun ile birlikte elektrik ve elektronik ürünler daha kısa zaman içerisinde bozuluyor.
Bu olay ise elektronik hurda miktarında önemli bir artış yaşatır. Cep telefonu, ev telefonu, bilgisayar, dizüstü bilgisayar, TV, monitör, ekran kartı, sunucu, sabit disk, klavye, teyp, tablet, ram ve benzeri ürünler örnek olarak verilebilir. Servis ömrünü yitirmiş olan ancak çok fazla enerji iletim malzemesini içinde barındıran ürünlere elektronik hurda denilmektedir.
Bu sebepten dolayı elektronik hurdalar geri dönüştürülebilir. Bilindiği üzere elektronik atıklarda da değerli malzemeler bulunmaktadır. Altın, gümüş, bakır, paladyum gibi malzemelere sıklıkla rastlanır. Elektronik hurdalar renkli bir ekrana sahiptir.
Elektronik Hurdalar Nedir?
Herhangi bir ürünün kullanılma özelliğini yitirilmesi veya kullanım ömrünün sonlanması durumunda hurda ortaya çıkar. Günümüzde kullanmakta olduğumuz he ürün ömrünü doldurduğunda hurda lakabını taşır. Bu ürünleri geri dönüşüme sokabilmek mümkündür.
Ürünler geri dönüşüme yollanır veya geri dönüşümsüz olarak ikiye ayrılabilir. Ürün geri dönüşüme uğradığı takdirde yeni bir ürün elde edilebilir. Geri dönüşümde anlaşılması gereken bilgi ise şudur; herhangi bir ürünün hiçbir şekilde kullanılmama durumuna gelmiş parçalarının tekrar işlemden geçirilerek, yeni bir ürün haline dönüştürülmesidir.
Bunun dışında geri dönüşüme giremeyecek ürün var ise, o ürün imha edilmekte veya saklanmaktadır. Bu özelliğe en önemli örneği verecek olur isek, bu örnek nükleer reaktörlerde kullanımı gerçekleşmiş ve tükenmiş uranyum hurdaları örnek verilebilir.
Elektronik Hurdaların Özellikleri
Elektronik hurda özellikleri olarak adlandırılan bu tür ürünlerinin sınıflandırılması ise şu şekildedir; bilgisayar ve telefon gibi her türlü iletişim ve bilişim araçları, elektrikli süpürge, ekmek kızartma makinesi ve benzeri gibi her türlü küçük ev aletleri, çamaşır makinesi, bunlara örnektir.
Bunun dışında bulaşık makinesi, buzdolabı gibi büyük ev aletleri, video oyunları, jetonlu makine ve buna benzer oyuncaklar, eğlenme ve spor malzemeleri, ampuller, evlerde kullanılan matkap, testere vb. Gibi küçük elektrikli ve elektronik aletleri de bu sınıflandırmaları içerisindedir.
Floresan lambalar ve benzeri aydınlatma araçları, video kameralar, müzik aletleri ve benzeri küçük eğlence öğeleri, diyaliz makineleri, analiz cihazları ve benzer şekilde tıbbi aletler, termostatlar, ısı ayarlayıcıları izleme ve kontrol araçları da bu işlevler içerisindedir.
Bunların yanı sıra ayrıca elektrikli ve elektronik araç üreten tesislerde üretim sırasında oluşan arızalı veya hatalı araçlar veya hammadde atıkları da elektronik atık olarak anılmaktadır. Hurda toplayanlar bu tür tesislerle anlaşmalar yapar, arızalı parça ve metal parçaları, lehim artıklarını, elektrik bobinlerini, transformatörleri ve üretim hattından gelen her türlü etmenin geri dönüşümü sağlanabilir. Firmalar elektronik atıkları alırlar. Bu gibi bilgileri Google üzerinden sitemize giriş sağlayarak görüntüleyebilirsiniz.