Alüminyumda Geri Dönüşümün Artan Önemi
Alüminyum Nedir?
Alüminyum hafif bir metaldir ve ilk olarak 19. yüzyılda keşfedilen kimyasal sembolü Al olan elementtir. Bugün, periyodik tablodaki atom numarası 13 olan metal, dünyanın en önemli malzemelerinden biridir – onu günlük hayatta birçok farklı nesnede, aynı zamanda boru, sac veya alüminyum gibi yarı mamul ürünler şeklinde de buluruz. profiller. Yüzde sekizin üzerinde bir paya sahip olan alüminyum, aynı zamanda yerkabuğunda bulunan en yaygın üçüncü elementtir. Bununla birlikte, bu, nihai olarak geç keşfini de açıklayan saf haliyle değildir.
Alüminyumda Geri Dönüşüm
Alüminyum %100 geri dönüştürülebilir. Yeşil alüminyum olarak da bilinen geri dönüştürülmüş malzemeden ikincil alüminyum, işlenmemiş malzemeye kıyasla üretimde enerji kullanımını %90’a kadar azaltır.
Yeni ürünler üretmek için geri kazanılmış alüminyum (geri dönüştürülmüş alüminyum) kullanılıyorsa, alüminyum üreticileri sürekli olarak yüksek seviyelerde saflık sergilemek için ikincil hammaddelerine ihtiyaç duyarlar. Bu zorluk genellikle sıralama yoluyla karşılanabilir. Hafif, yüksek performanslı bir malzeme olarak kullanım için alüminyuma olan talep her zaman artıyor. Alüminyum, özellikle otomotiv mühendisliğinde ağırlıktan ve dolayısıyla enerjiden tasarruf etmek için çelik gibi geleneksel malzemelerin yerini giderek daha fazla alıyor. Bu, değer yaratan bir süreç olarak bu metalin geri kazanılmasını her zamankinden daha fazla ilgi çekici kılmaktadır.
Alüminyumda Geri Dönüşümün Artan Önemi
Hurdanın yeniden eritilmesiyle üretilen alüminyuma teknik olarak ikincil alüminyum denir. Her şeyden önce, devam eden alüminyum üretiminden gelen sözde yeni hurda mı yoksa halihazırda kullanılmış alüminyum ürünlerinden eski hurda mı (geri dönüşüm) farketmez. “İkincil” terimi, yalnızca alüminyumun doğrudan cevherden (boksit) değil, geri dönüşüm ürünü olarak üretildiğini belirtir.
İkincil alüminyumun çıkarılması, birincil alüminyum üretimine kıyasla enerjinin yalnızca bir kısmını gerektirdiğinden, bu tür alüminyum üretimi giderek daha önemli hale geliyor. Örneklemek gerekirse: Erimiş tuz elektrolizi, boksitten alüminyumu çıkarmak için yüzde 100 enerji kullanırken, geri dönüştürüldüğünde yüzde dört ila altı civarındadır. Alüminyum geri dönüşümü bu nedenle enerji tasarrufuna önemli bir katkı sağlar ve aynı zamanda çevrenin korunmasına da hizmet eder. İkincil alüminyum ve alaşımlarının en önemli uygulama alanı alüminyum pres dökümdür.
1999 yılında, ikincil alüminyum üretimi dünya çapında 7.6 milyon ton civarındaydı. Avrupa 2.2 milyon ton ve Almanya 480.200 ton olarak hesaplandı. Bu, yıllık küresel alüminyum üretiminin yaklaşık yüzde 30’una tekabül ediyordu. O zamandan beri, birincil alüminyumun aksine ikincil alüminyumdan yapılan malzemelerin üretimi ve kullanımı, en azından sanayileşmiş ülkelerde artmaya devam etti.
İkincil alüminyum üretimi nasıl çalışır?
Alüminyum hurdaların geri dönüştürülmesi için tamburlu fırınlar kullanılmaktadır. Hurda ve “cüruf” olarak adlandırılan, yani alüminyum işlemeden kaynaklanan atık ürünler genellikle birlikte eritilir. Cüruf, alüminyum eritildiğinde (yaklaşık 800 °C) üretilen metalik alüminyum ve ince oksit parçacıklarının bir karışımıdır. Sonraki döküm sırasında hiçbir alüminyum oksit partikülünün dökümün içine girmemesini sağlamak için, fazla cüruf, özel cihazlar kullanılarak metal banyo yüzeyinden kalıcı olarak uzaklaştırılır.
Bununla birlikte, tamamen olmasa da en azından kısmen geri dönüşüm sürecinde istenmeyen cüruf oluşumunu önlemenin yolları da vardır. Bunu yapmak için alüminyum eriyiğin yüzeyi özel tuzlarla kaplanır. Bu da, hala yaklaşık yüzde on alüminyum içeren tuz cürufu oluşumuna yol açar. Bunlar atılmaz, ancak mineral lifler için ham maddelere dönüştürülür. Alüminyum üretiminde, ton geri dönüşüm malzemesi başına yaklaşık 300 ila 500 kilogram tuz cürufu üretilir. Şu anda bu tamamen önlenemese de içerdiği dioksinlerin çevreye zararlı olduğundan şüpheleniliyor.